Кращі дитячі пісні для вивчення англійської мови

У питаннях раннього навчання дітей англійської мови не варто боятися бігти попереду паровоза! Тут неможливо поквапитися, але цілком реально спізнитися. І якщо у батьків є можливість розпочати раніше, так зване з пелюшок, дитяче навчання, чому б і ні? При цьому величезне значення має методика викладання, від неї залежить, наскільки успішно дитина освоїть іноземну мову і полюбить навчання взагалі.

Вчимо англійську з піснями! Методика викладання для найменших

Два цікавих факти говорять про безмежні можливості мозку, особливо у дітей:

  • дитина вважає рідною ту мову, яку вперше почула, немає ніякої генетичної пам'яті;
  • діти в двомовній сім'ї легко переключаються з однієї мови на іншу і при цьому не плутаються.

Справа в тому, що дитина народжується без будь-якої приналежності до мови, і вона однаково з нуля впевнено освоїть мову того середовища, куди її помістять - китайська, українська, англійська, світ глухонімих або тварин. За таке вміння відповідає універсальний мовний код, механізм, який закладено в мозку.

До речі! Завдяки тому ж механізму, дитина може паралельно вчити дві і більше мов, не плутаючи їх!

Таким чином, лінгвісти підтримують теорію раннього навчання англійської, кажучи, що починати можна з перших тижнів життя дитини, і це обов'язково принесе плоди. Мозок готовий до цього, він сприймає звуковий образ слова з народження. Чим раніше почнуться уроки, тим природніше дитина буде сприймати другу мову і тим легше його вивчить.

Інше питання, що найчастіше підключення іноземної мови починається у два-три роки, коли легше отримати відгук на навчання і контролювати засвоєння матеріалу, або в школі, якщо батьки самі не володіють необхідними знаннями.

Особливості викладання дітям, або чому саме музика

Педагоги рекомендують до настання шкільного віку використовувати тільки ігрові методики навчання. Це пов'язано і з фізичним, і з психоемоційним станом дитини, розвитком мозку, її здатністю переносити навантаження, умінням концентруватися.

Важливо! 7 років – оптимальний вік для плавного переходу від гри до обов'язків і ролі учня.

Тому, навчання англійської мови дитини до 7-8 років має відбуватися виключно в ігровій формі. Гра – це не просто розвага, через неї дитина пізнає світ, знайомиться з предметами, дізнається кольори, рахунок, форми, фактури. Ідеально, якщо англійський також включити в гру. Тоді навчання буде проходити природнім чином, непомітно, але впевнено.

Нейролінгвісти та психологи доповнюють рекомендації педагогів і пропонують, в тому числі, пісні англійською як методику викладання.

Згідно з дослідженнями на апараті МРТ, під час прослуховування музики у людини задіяні практично всі ділянки мозку, в той час як при читанні, розгляданні картинок, повторенні, заучуванні лише їх певна кількість. Якщо дитина при цьому підігрує на музичних інструментах (звісно, в силу своїх здібностей) або підспівує, її мозок працює набагато ефективніше. Таким чином, навчання англійської мови через пісні вважається одним з найбільш результативних і корисних в плані розвитку мозку та зміцнення нейронних зв'язків.

Пісні як навчальний матеріал

З пісень, у плані навчання англійської, дитина може винести правильну вимову, лексику, граматичні конструкції, інтонацію.

Немає строгих методик вивчення англійської через пісні, якщо мова йде не про корекцію, а про придбання нових знань. Батьки, в першу чергу, повинні орієнтуватися на реакцію дитини і так напрацьовувати власну методику.

Але є кілька ключових моментів дошкільного навчання.

Захопити прикладом

Дитина ні в якому разі не повинна розрізняти уроки і гру, для неї все має бути веселим, розважальним, пізнавальним. Мама просто включає пісні англійською, спочатку як легкий фон, потім трохи підспівує музиці, звертаючи увагу малюка, що це цікаво, і він може приєднатися.

Важливо! Якщо дитині не цікаво зараз, можна запропонувати, ненаполягаючи, через півгодини, у дітей психіка рухлива, і вони легко переключаються.
Завжди хвалити

Дитина сприймає все на слух, тому вона неминуче буде помилятися, щось плутати, не запам'ятовувати відразу. Батькам критично важливо не тиснути в цей період постійними поправками, повтореннями, виключити слова «запам'ятай», «треба так», «неправильно». Обов'язково хвалити малюка за будь-які досягнення, показувати, як оточуючі пишаються його здібностями.

Давати знання поступово

Нехай малюк з декількох простих пісень винесе лише «о» і «а» в потрібний момент, але ж це найпростіші тексти для дорослої, підготовленої людини. Після того, як пісня стала добре відома, можна починати підказувати окремі слова, чітко вимовляти їх, роблячи акцент на артикуляцію. Наприклад, промовляти «хелоу», «ред», «сан», при цьому показувати колір чи предмет на знайомій дитині речі, м'яко повторюючи – «червоний», «сонечко».

Якщо дитина виявиться візуалом, тобто сприймає інформацію очима, саме пісні допоможуть освоїти інший тип отримання знань і збалансувати роботу півкуль ГМ.

Активне слухання

Будь-які самостійні, навіть випадкові спроби дитини говорити англійською повинні активно підтримуватися, заохочуватися. Батьки повинні показати свою залученість і дати зворотній зв'язок. Так, дитина буде думати, що пісні – це розвага, можливість пограти з мамою, поспівати разом, але на ділі буде проходити поступове напрацювання лексики та вимови.

Які пісні обрати для вивчення англійської

При підборі пісень орієнтуватися, звичайно, треба на дитину – її вік, потреби, особливості. Для зовсім маленьких, кому ще немає і двох років, досить простих пісеньок з парою-трійкою фраз, наприклад, привіт, поки, мої друзі, мама-тато-дитина. Діти, які вже почали вивчати кольори, тварин, рахунок рідною мовою, можуть паралельно слухати англійські пісні з таким же переліком.

Важливо! Батьки повинні показувати на кожне слово дитини відповідну картинку, щоб закріпити знання.

Пісні для дітей 5-6 років розраховані на запам'ятовування лексики і окремих фраз, наприклад, давай дружити /грати разом, йдемо гуляти, привіт, як справи? Тут неоціненна роль батьків – треба розшифрувати незнайоме слово, підказати його значення, виділити смислову конструкцію. Потім, коли школяр опанує письмо, навчиться шукати інформацію, працювати зі словником, можна продовжувати навчання на популярних відомих піснях для дорослих і підлітків. Ймовірно, дитині потрібна буде допомога в розшифровці невиразно вимовлених слів і поясненні сенсу пісні.

Плюси у вивченні англійської через пісні очевидні:

  • для дитини привабливі мотив, веселий голос співака, тому уроки не будуть нудними;
  • розширюються методи пізнання навколишнього світу;
  • виховання естетичного смаку, розвиток гуманітарного складу мислення;
  • дитина відчуває тісний контакт з батьками, займаючись одною справою.

Мозок людини добре вивчений з точки зору фізичних характеристик, але маловідомий своїми можливостями. Саме тому ніколи не варто думати, що дитині ще занадто рано вчити англійську або щось ще. Якщо методика обрана правильно – навчання викликає інтерес і приносить задоволення дитині, то немає перешкод для ранньої освіти!

Вітання і прощання – Hello, Goodbye

Сім'я – Family

Погода – How's the weather?

Їжа – I like..., Do you like food?

Тварини – Old MacDonald had a farm

Професії – it's my job

Дні тижня – Seven days are in a week

День народження – Happy Birthday

Різдво і Новий рік – We wish you a Merry Christmas

Вихід

  • Avatar Наталія Кривоносова
    Дякую, гарна підбірка пісень!
  • Avatar Таня Дейнека
    Гарні пісні
  • Avatar Таня Дейнека
    Дуже гарні пісні дякую