Аудіокниги англійською мовою

Вивчення англійської мови — це складний і вдумливий процес, який вже точно не терпить поспіху. Але що робити тим людям, чий робочий день починається рано вранці, а закінчується пізно вночі? Кидати навчання? Зовсім ні — отримати відчутний прогрес у навчанні їм допоможуть аудіокниги англійською мовою. Цей варіант «прокачування» мови сприяє розширенню словникового запасу, поліпшенню розуміння швидкого мовлення, запам'ятовування цілих лексичних конструкцій. Про те, як правильно слухати аудіокниги англійською, а також про плюси і мінуси даної методики — читайте у матеріалі нижче.

Визначаємося з рівнем власних знань

Щоб аудіокнига принесла тільки позитивні емоції, а не стала справжнім розчаруванням, треба зрозуміти, на якому рівні розуміння знаходиться ваш англійська. Від цього будуть залежати жанр, обсяг і тематика твору. Наприклад, для перших чотирьох рівнів володіння мовою (з класичних шести) список рекомендованих книг може виглядати наступним чином:

A1, A2 (Beginner, Pre-Intermediate) — базовий словниковий запас, уміння формулювати нескладні речення:

  • «Вінні-Пух і всі-всі-всі», А. Мілн;
  • «Біле ікло», Д. Лондон.
  • «Чарівник країни Оз», Ф. Баум.

B1 (Intermediate) — побіжна мова і повне розуміння сенсу в межах визначеної теми:

  • «Портрет Доріана Грея», О. Уайльд;
  • «Троє в човні», Дж. К. Джером;
  • «Чарлі і шоколадна фабрика», Р. Даль.

B2 (Upper Intermediate) — впевнена вимова, вміння формулювати власні думки:

  • «Пригоди Аліси в країні чудес», Л. Керролл;
  • «Талановитий містер Ріплі», П. Хайсміт;
  • «451° за Фаренгейтом», Р. Бредбері.

Прийнято вважати, що прослуховування аудіокниг потрібно починати з вивчення дитячої літератури і малих художніх творів. Потім слід переходити до книг для середнього та старшого шкільного віку, а після — вибирати роботи авторів, які вважаються класикою в світі літератури.

Пройдіть шлях від простого до складного. Подальший розвиток саме приведе вас до серйозних класичних творів, які будуть відбиратися виключно за критерієм «подобається—не подобається». Не варто братися за серйозну літературу тільки тому, що вона сподобалася вам в українській адаптації. Великий шанс, що ви просто «потонете» в складних реченнях і незнайомих конструкціях. Краще починайте з найлегших книг. Сміливо знаходьте ці твори, беріть навушники і приступайте до прослуховування. Але перед цим вивчіть абзац нижче, щоб знайти саме той варіант аудіокниги, який підходить найбільше.

Поради щодо підбору творів

1. Віддавайте перевагу тематиці, яка вам близька. Є тисячі творів, які підійдуть саме вам: і за тематикою, і за рівнем англійської, і за обсягом тексту. Якщо вам не подобається якась аудіокнига, відкладіть її в сторону і візьміть іншу. Навчання повинно бути цікавим. Фентезі, література для дітей та підлітків, пригоди, фантастика, детектив — для кожного читача знайдеться відмінна література.

2. Приділяйте увагу вибору диктора — вивчіть чіткість мовлення конкретного читця, його акцент і ритм вимови. Кращими для навчання будуть книги, прочитані професійними британськими (американськими) дикторами.

3. Намагайтеся вибирати твори, що добре зарекомендували себе в навчанні. Не варто відразу читати книги з великим набором безцінною лексики, з пародіями на чиїсь вимови (варваризмом), з безліччю термінів і неологізмів. Для початку вам потрібно звикнути до англійської класичної мови, а вже потім вивчати всі її різноманіття.

У будь методики є позитивні і негативні сторони. Щоб зрозуміти, чи потрібно вам використовувати її, вивчіть плюси і мінуси використання в навчанні аудіокниг англійською мовою:

Переваги:

  • поліпшення розуміння англійської мови на слух, тренування навичок «listening», який стане в нагоді при спілкуванні;
  • вивчення нових слів і словосполучень у контексті їх вимови, запам'ятовування комплексних конструкцій;
  • отримання нових знань в граматиці, про роботу дієслівних форм, про способи побудови речень і т. д.;
  • зручність вивчення: в будь-якому місці досить просто надіти навушники — і ви вже приступили до навчання;
  • постійний розвиток і отримання задоволення від прослуховування улюблених творів мовою оригіналу.

Недоліки:

  • незвичний темп оповіді: занадто швидкий або занадто повільний (вирішується підбором потрібного диктора);
  • відсутність письмового закріплення знань (вирішується читанням друкованої версії і уважною роботою над текстом).

Як бачимо, у прослуховування аудіокниг більше плюсів, ніж мінусів. А щоб останніх стало ще менше, потрібно скористатися невеликою підказкою та почати своє навчання правильно.

Алгоритм для навчання англійської мови з допомогою аудіокниг

Отже, щоб «вчити мову», а не просто її «слухати», треба постійно виконувати нескладний порядок дій:

Прослухайте уривок із аудіокниги. Оптимальною буде тривалість 5-10 хвилин. Так ви зможете вловити загальний сюжет, і не втратити ряд дрібних деталей.

Відкрийте друкований варіант цього ж уривка і повторіть прослуховування (в книзі, на смартфоні або планшеті). Уважно стежте за текстом, звертайте увагу на незнайомі словосполучення, але не фокусуйтесь на окремих словах. Промовляйте вголос текст.

Випишіть незнайомі конструкції в блокнот, знайдіть їх переклад. Тут за бажанням — ці слова можна завчити, скласти з ними речення або просто ще раз прочитати їх про себе.

Продовжуйте прослуховування — тепер вже нового уривка, починаючи з першого пункту, а на наступний день знову увімкніть аудіокнигу, почавши з вже вивченої частини. Тепер ваше розуміння буде більш глибоким, багато фраз відкладуться в пам'яті.

Щоб вивчення мови йшло ще більш швидкими темпами, рекомендується письмово переказувати кожну главу після повного її вивчення. Бажаючі натренувати своє сприйняття і правопис англійської можуть спробувати записувати за диктором цілі речення. Але це істотно уповільнює процес читання, перетворюючи його в серйозний лінгвістичний аналіз тексту.

Підводимо підсумки

Аудіокниги англійською мовою суттєво спрощують процес навчання і дають змогу здобувати навички сприйняття мови на слух. Систематичне прослуховування творів допомагає не тільки збагатити свій словниковий запас, але і знайти цілий ряд неперекладних ідіом, використання яких в розмовній мові підвищує шанс на порозуміння вас зі співрозмовником. Шукайте підходящі для себе твори — і відкривайте для себе величезний світ літератури англійською мовою.

Де саме можна завантажити аудіокниги?

Вихід